Búcsúzunk – a tökéletes búcsúajándék

Bármennyire is szeretnénk örök fiatalok maradni, előbb utóbb mindenki rá kell, hogy döbbenjen arra az örök igazságra, hogy mindannyiunk felett eljár az idő. Bár még fiatalosnak érezzük magunkat, de ugyanakkor tapasztaljuk, hogy bizony már lassabban tudunk megtenni néhány dolgot, amit eddig pillanatok alatt, pik-pakk elvégeztünk. Ráadásul az idő egész egyszerűen bizonyos életkor felett szinte repül. Soha nem tudjuk időre elvégezni a saját magunk elé kitűzött feladatokat. Nyilván ez abból fakad, hogy egész egyszerűen túlvállaljuk magunkat. Sokkal több feladatot bevállalunk, mint amit adott korban, adott fizikai állapotban el tudnánk végezni.

Pontosan ezek miatt a fent említett fizikai alul teljesítés miatt találták ki a törvényalkotók azt a lehetőséget a nők számára, hogy az öregségi nyugdíj korhatár előtt nyugállományba vonulhassanak. Ennek azonban feltétele van: 40 éves jogviszonnyal rendelkezni kell a kedvezményes nyugellátás igénybe vételéhez.

Munkatársaim között is vannak szerencsés dolgozók, akik igénybe tudják venni a korengedményes nyugellátást, mivel már több mint 40 éve tevékenykednek a pedagógus pályán.

Ez még gombócból is sok, szokták mondani, nem még a tanítással letöltött évekből. Egyik kedvenc kolléganőm már olyan hosszú ideje oktatja a jövő nemzedékét, hogy elérte a 40 éves jogviszonyt, így a következő tanévet már nem kezdi aktív pedagógusként. Tanakodni kezdtünk mi is legyen a búcsú ajándéka, ami ízlésének is megfelel, valamint kötődik egy közös emlékhez is. Így találtunk ki, hogy legyen egy vászonkép a Balatonról, mivel több alkalommal üdültettük tanítványainkat a tó körül, és mindig szívesen idéztük fel ezeket a közös élményeket. Úgy gondolom, sikerült egy minőségi, és egyben személyes ajándékot találnunk, ami emlékezteti majd munkatárs nőnket az együtt töltött szép évekre.