Metha | Interjú

00

10257516_679284878780096_8726298457785252217_o

Az idei nyár is mozgalmasan telt Metha számára,akivel a budapesti közönség már számos alkalommal találkozhatott, illetve nemrég a B My Lake-n is fellépett. A Be Massive Records alapítójával beszélgettünk karrierjéről és terveiről.

Szia, kérlek mesélj egy kicsit magadról. Hogyan lettél VJ-ből DJ?

-Általános iskolában mar én csináltam 2 kazettás magnóról a bulikat, de sosem terveztem hogy Dj leszek, hanem inkább rádiós…aztán 17evesen bementem a magyar rádióba, mert nyílt nap volt és rájöttem, hogy a dohos füst szagú szobák nem az én világom..így maradtak a suli bulik.A Visual úgy indult, hogy lementem a Zöld Pardonban 20 évesen (2001ben) és egész este néztem a Vj-t, mert tetszett a vetítés.(akkor meg nem minden sarokban volt Vj laptoppal, hanem komoly technikai háttér kellett hozza)…nos másnap a Szimplában miközben beszélgettünk odajön egy srác, hogy csatlakozhat-e..erre ki más volt, mint a ZP-ből a Vj. Egyből mondtam neki, hogy tetszett a vetítés, és nagy rajongója vagyok a visualnak, mert az Underworld “Everything Everything Live” koncertje az egyik kedvencem.Summa summarum másnap már a ZPben tanította a Vj szakma rejtélyeit + operatőrkódest, videó kép elő keverést stb, mert az esti bulik előtt, az elő koncerteket is profi szinten vágtunk meg a visuallal, amit utána megkaptak a zenekarok…így hirtelen a mely vízbe kerültem. Egyik nap a Mayday visual-ját csináltuk, másik nap Demjén koncerten dolgoztunk, közte meg a nagy fesztiválokon, Hyperspaceken, D’n’b bulikon, komplexben stb..8 hónapon keresztül minden nap volt valami..ki is készültem 😀 Szóval a ZPben mivel egész nyáron ott voltam, hallgattam a DJ-ket.Infra megmutatta a keverőt és a nyár végen, a lyukasabb esteken, csinálhattam én a zenét + visualt. Az első bulim Methamorphozis néven a Kultiplexben volt, ahol a zene mellett a 8 órás vetítést is mi csináltuk. A zenei része kifejezetten tetszett Markának, Így adva volt a lehetőség, és elvállaltam a keddeken a Kultiban “Electronic Experience” néven. Azóta van saját klub sorozatom töretlenül :) 14 éve.+ .a Visual a mai napig érdekel, sokszor saját bulira, pl Herz, viszem magammal az általam készült Visualt.

A stílusod saját definíciód szerint : Groovy DeepTechno,minimal-funk, tech-funk, tech-deep-house,break. Előnyt jelent hogy ilyen széles palettán belül mozog a repertoárod?

-Nekem igen, mert sok mindenből tudok választani 😉 Amúgy most már igen, előnyt jelent, mert pont ettől is  van “Metha”stílus.. Voltak / vannak akik nem hívnak játszani, mert pl: nem vagyok autentikus Techno DJ,de főleg ma mér az jellemző hogy direkt azért hívnak, mert tudjak nagyjából bármilyen műfajban / line upban megállom a helyem (ami illik a repertoárba)

Mely producerek és DJ-k akikre példaképként tekintesz, vagy inspiráltak/inspirálnak?

-Simon Shackleton AKA Elite Force AKA Zodiac Cartel stb óriási hatással volt / van rám..folyamatosan változik, megújul. Minőségi producer + DJ amióta csak ismerem, megunhatatlan. Emberileg pedig minta értékű, ami ebben a szakmában nagy szó! De órási producer kedvenc a kezdetek óta Oliver Huntemann is! Ő is a mai napig inspirál. Sok nevet tudnék még felsorolni, a mixemben hallható, épp kik vannak rám hatással.

Számos neves itthoni és külföldi fesztiválon és bulin léptél fel az évek során, mennyire nehéz sikereket elérni hazánkból a nemzetközi színtéren?

-Nehéz mindenhol, de ez szerintem az élet minden területen így van..valódi sikerekhez, idő, munka, energia befektetés, alázat kell..néha pofára esés és újra felállás, folyamatos tanulás szükséges .Latom azokat akik rövidebb úton érnek fel, és azt is, amilyen gyorsan el is tűnnek.Azt gondolom, ha minden egyes lépcső alaposan ki van taposva, akkor egy olyan stabil alap lesz, ami szép lassan, de jó magasra visz, és meg is tart.

Idén lett 12 éves a Be Massive, mely party-sorozatból most már kiadóvá is vált.Hogyan jött a kiadó ötlete?

-Nemzetközi szintre szeretnem emelni a Be Massive nevet. Megvan a hangzásunk, látvány világunk, megjelenésünk,  de ahhoz hogy kint még jobban felfigyeljenek ránk, szükséges a saját kiadó + label estek. Emellett azt érzem, kevés kiadó profiljába illik bele a mi stílusunk, pont azért mert valamilyen szinten nehezen kategorizálhatóak vagyunk. És ez jó. Van egyéniségünk ami manapság “ritkaság”! ( és ezt a feedbackekből mondom nem egóból)

Számos kiadványod jelent meg az évek folyamán producerként. Te hogyan látod,mennyire fontos hogy egy DJ előadóként is megmutassa a tehetségét a közönségnek?

-Szerintem ha a DJ nemzetközi karrierben gondolkozik, akkor elengedhetetlen hogy producerként folyamatosan megmutassa mit tud. Ma már minden második hülye gyerek DJ. Elég egy laptop és már azt mondja magáról..Ebből kitűnni csak saját zenével, vagy hihetetlen szelektor képességgel és technikai tudással lehet.

Mivel szoktad tölteni a szabadidődet?

-Nagyon szeretek focizni, vízben lenni :) utazni, családdal, barátokkal lenni,csöndes helyen jó levegőn lenni. Emellett most elkezdtem egy tanfolyamot is, kíváncsi leszek mennyire tudok majd tanulni.

Mik a terveid a jövőre nézve?

-Minél jobb zeneket írni, elérni a hangzást amit szeretnek,csak ebből élni és mindig lélekből zenélni, ha lehet minden hétvégén, a világ összes részen.DJ-ként játszani jó KÖZÖNSÉGNek mint pl az én kedves Massive közönségem óriási adrenalin löket!

www.methadj.com
http://www.residentadvisor.net/dj/metha
http://soundcloud.com/metha
http://www.mixcloud.com/Metha/
http://dj.beatport.com/metha
http://www.breaks.sk/artists/metha
http://soundcloud.com/breakbeat-massive
http://www.beatport.com/release/dark-smile/814765
www.myspace.com/methadj

Tags