Interjú | SU-47

10

su47

Sziasztok! SU-47 kód nevű fiatalemberrel fogok beszélgetni, akit ismerhettek már pár adásból. Színes egyéniségről van szó mindenképpen, már ami a zenei hozzáállását illeti.

Gondolom első kérdésem egyértelmű lehet, honnan jött a név választás?

-Szerettem volna az alkotásaimhoz illő, létező dolgot párosítani. Innen jött a SU-47-es kísérleti repülőgép nem konvencionális felépítéssel rendelkező formája. Hasonlóan a stílusomhoz.

Az Art Style: Techno rádió adásaiban, már találkozhattunk veled több alkalommal is, akik már ismernek, azok tudják, hogy nem csak Techno vonalon vagy rátermett, hanem egyéb zajos munkáid is helyet kapnak időnként a sávon. Mesélj nekünk ezekről!

-A szerencsének és Andrejnak, valamint széles látókörének köszönhetően a Dark Ambient Session sorozat. Ami valljuk be igencsak kinőtte magát és ahol számos hazai és külföldi művész megfordult már. Néha “sima” techno podcastekben is jelentkezem évente négyszer-ötször, ahogy időm és lehetőségem engedi. A zajok ott vannak körülöttünk mindennap, minden formában, úgy vélem ezeknek a zajoknak is van egy természetes algoritmusa, amiből aztán az ember számára – különféle értelmezési formákban – zenét lehet varázsolni.

Mikor kezdtél el ezekkel foglalkozni, és miért pont ezzel?

Elég régen, 1998 körül, több kevesebb kihagyással – inkább több. Egyszerűen ezek a hangok megfogtak és elvarázsoltak.

A Dark Ambient Sessions adássorozat ha jól tudom, igazából a te ötleted volt. Hogyan jött ez a remek ötlet, és milyen külsö+belsö dolgok motiválnak az ütemtelen-zajos témák kiválasztásánál egy ilyen mix elkészítésekor, illetve a track-ek írásakor? Nemrég jelent meg ugyanis egy EP ilyen témákból, egy Amerikai kiadónál. http://www.zenapolae.com/zen114

-Véletlen folytán alakult így a dolog. Volt már itt Nálatok 1-2 techno podcastem. Egyszer megkérdeztem Andrej-t, hogy van-e lehetőség ilyen stílusra? Kiderült Õ is kedveli a stílust és most itt tartunk. Az adások elkészítésnél mindennapi külső, belső ingerek kapnak szerepet. Nehéz megfogalmazni hogyan, kikapcsolok és elkészülnek a zajok. A miértjét sosem kerestem és nem is akarom megfejteni. Az jön elő, aminek elő kell jönnie.

Mi a véleményed 2015-ben az elektronikus zenei palettáról?

-Vegyes. Örülök, hogy vannak még akik az igazi underground vonalat képviselik, de sajnos egyre többen fognak bele a producerkedésbe. Valamint nagyon kevesen maradnak kompromisszum mentesek, akik nem követik a trendet, persze nem azt mondom, hogy ekkor meg akkor jó és szép volt minden, ez egy progresszív irányzat folyamatosan változik, fejlődik és mindig akadnak olyan művek melyek tudnak újat mutatni.

Ismerek olyat aki otthon szinte nem hallgat zenéket, csak késziti azokat. Te hogy vagy ezzel, miket hallgatsz otthon legszívesebben, és milyen hatással vannak rád a zenei munkáid során?

Nagyon vegyes. A klasszikusoktól az underground punkig elég sok mindent, mikor milyen hangulata van az embernek, de azt hiszem ezt nem kell bemutatnom. De javarészt elektronikus műfajban, leginkább a 4/4-es taktusok lazítanak el.

Mit gondolsz a Hazai party kultúráról, jársz-e időnként bulizni?

-Nem mondhatnám, hogy jellemző lenne az hogy ilyen jellegű rendezvényeket látogatok. Régebben jellemző volt (Hyperspace, Neorave, Syntetic Technology). Manapság maradok a 2-3 sörös esti beszélgetéseknél. Sajnos nem tudok így objektív véleményt formálni a hazai party kultúráról.

Mesélj nekünk a további terveidről, hol hallhatunk legközelebb, esetleg új lemezek várhatók-e?

-Folyamatosan itt-ott, amott vannak megjelenések. Mikor milyen stílusban, szóval várhatók koprodukciós (R717), valamint saját albumok, kislemezek. Itt az Art Style Techno-nál pedig havi rendszerességgel szeretném folytatni a Dark Ambient Session sorozatot sok-sok művésztársammal a világ minden tájáról 😉

Köszönöm a beszélgetést, gratulálok az eddig elértekhez, és sok sikert a továbbiakhoz!

-Én köszönöm a lehetőséget az Art Style csapatának a podcast eseményeit és kitűnő artwork-öt az eseményekhez.

https://www.facebook.com/shukoi47?fref=ts
https://soundcloud.com/sicide

Szerző : ROBotron

https://www.facebook.com/robert.r.sipos.1

Tags