Interjú | Major Klaudia | Selection Sorted

01

klau

A Selection Sorted csapata idén ünnepli harmadik születésnapját, és ennek,illetve a szeptemberi Corvintető-n megrendezésre kerülő Selection Sorted Deep Squad Vol.1 rendezvény apropóján beszélgettünk el az alapítóval Major Klaudiával.

Szia,mesélj nekünk egy kicsit arról hogy miként kerültél kapcsolatba a Techno zenével,és hogy hogyan született meg a Selection Sorted ötlete benned annak idején?

-Szia! Hol is kezdjem…,mint az én korosztályomból sokak, és nyugat – magyarországi lányként a techno zenével először olyan sorozatokon keresztül kerültem kapcsolatban, mint a Hyperspace illetve a Minimal Function. A Minimal Function-ért azóta is fáj a szívem…
A Selection Sorted nem ötletként született meg…nem én szültem meg, csak megszületett. :) Akiknek a kezdeti időszakban sokat köszönhettem az Peter Bernath (Plug & Lay) barátom és Dénes Zoltán (RoyalVic/ RTS.FM) volt, általuk ismertem meg sok hazai tehetséget/ barátot.
Nos..pajtásaim és a magam szórakoztatására is, egy időben főzéseket rendeztem az akkori otthonomban, ők szinte mind a zenével foglalkoznak leszögezném nemcsak technóval, és amit csinálnak az mindig nagyon színvonalas. 2012… jött a karácsony és én úgy éreztem egyre több emberke kedves az én szívemnek, a lakás viszont apró, szerettem volna nekik egy kis karácsonyi összejövetelt, több helyet nézegettünk és végül Mesterházy Ákosnak (Syrup) köszönhetően sikerült egy hangulatos karácsonyi bulit rendezni az Akvárium teraszán, ahova a vártnál több emberke is összegyűlt…sütöttem mézes sütit, forralt bor illat szállt mindenfelé és fél napig szólt a dubtechno. (Ezen az estén már fel is kértek, hogy segédkezzek egy másik buli lebonyolításában egy budai helyen.) Az este szép volt, és úgy gondolom sokaknak kellemes karácsonyi emlék marad. Az eseménynek csináltunk egy oldalt és egyre több lett a követő. Gyakorlatilag ezen felbuzdulva kezdtünk el mozgolódni. Folyamatosan kerestem a helyeket, hogy egy hasonlóan családias farsangot éljünk át együtt, majd így tovább, szerencsére számos helyen zenélhettek a srácok (Akvárium, Közért, Mappa, Roham, Kontra, Dürer, wndrlnd, Vár Underground, 7vége az ég alatt).A Selection Sorted elnevezést Yngomának köszönhetjük, ami valóban egy találó név lett és szeretjük. A csoport létszámában hol bővül, hol csökken…voltak, akik önálló dolgokba fogtak, volt akinek más elképzelése volt és máshol/ máshogy valósította meg önmagát. Őszintén…nem könnyű egy tucatnyi, néha több tucatnyi emberrel jót tenni, pedig szeretnél hiszen a barátaidról van szó, mert ez nem egy profit orientált dolog ez inkább érzelmi, ahol néha anya szerepben vagyok és néha bizony én sem vagyok egyszerű eset. Szerencsére van már egy másik felem :) Feryne, ő sokat segít nekem, és nagyon tehetséges művész… én kimerem jelenteni, hogy sok újat hozott ő ebbe a szcénába, de itt van Zapphire, aki mindig higgadt és türelmes, akinek a honlapunkat köszönhetjük, és a mixeivel hipnotizálja az embert…tudod amikor fent felejted a kávéfőzőt a gázon…aztán az szétcseszi a konyhád, mert te elmerültél Zapphire szettjében. 😀 Oszlopos tagunk még Rol& ő a “streamügyi miniszterünk” és Formal Method, ő készíti a flyereink egy ideje, Katinka Csenge nyomán. Mivel én novellát tudnék írni erről és nem biztos, hogy az jó lenne nektek inkább azt javaslom a tagokat és vendég előadókat megtalálhatjátok itt: www.selectionsorted.hu, használjátok bátran!

Az Art Style: Techno-n,illetve a későbbiekben a Framed.Fm-en futó podcastjeiteken keresztül a Techno művészibb megközelítésű oldalát képviselő előadókat reprezentáljátok. A visszajelzések alapján hogyan érzed mekkora a közönsége az ilyen innovatív hangzásvilágnak hazánkban,és mennyire nyitottak rá az emberek?

-Szerencsére egyre nyitottabbak az emberek itthon, és mi nagyon lelkesen és kitartóan dolgozunk azon, hogy ez így legyen. Nagy örömünkre szolgál, hogy ez egyre népszerűbb külföldön is. :) A műsorainkban, jelen van ugyanúgy a pure techno, mint a zordabb zajosabb indusztriál de nyomokban az idm, cold wave, dark ambient…a művész szabadjára van engedve gyakorlatilag.
Amikor elkezdtük csinálni, valaki azt mondta nekem “ez olyan túl underground, ebből nem fogtok megélni” Nem ebből szeretnénk megélni, csak valami hiányzott nekünk és ezt szeretnénk pótolni. Ha jellemeznem kellene, mi azokat karoljuk fel, akik nem olyan ismeretlenek, de nem is olyan híresek, hogy mondjuk megtöltsenek egy nagyobb helyet vagy csarnokot itt, viszont megérdemlik a figyelmet, mert zseniális, amit csinálnak és talán egyszer felfigyelnek rájuk azok, akik azokat a bulikat szervezik, ahol már megtelik egy nagyobb hely vagy csarnok. :)

ss2

A Selection Sorted egyfajta baráti/művészi kollektívaként definiálható a számomra. Az ilyen jellegű családias hangulatú csoportosulásokra idehaza nem sok példát tudnék mondani.Te hogyan tekintesz magatokra?
-Hát benne van a kérdésben a válasz “család” és valahogy nem is tudom szavakba ölteni…(Főleg, hogy el ne érzékenyülnék közben)
Ami nagyon jó dolog, hogy pl. a podcaston keresztül a számos kapcsolat alakult a Selectionon kívül is, az együtt megjelenő művészek között, ebből aztán közös zenék és barátságok is létrejöttek.

A nálatok vendég DJ-k és producerek relatíve igen széles skálán mozognak zenei ízlés terén: Techno, Dubtechno, Deeptechno, Ambient, House, Garage, Dubstep,melyet igen kifinomultan építenek be szettjeikbe is. Mennyire játszik ez szerinted kulcsszerepet a veletek kapcsolatos érdeklődésben a közönség részéről?

-A közönség szereti ezt a fajta változatosságot ez a tapasztalat. Mi nem vegytiszta techno csapat vagyunk és ennek örülünk is.
Szóval, mi barátok vagyunk sokféle zenei ízléssel, és az, hogy a techno vonal erősebb szóval ez nem jelenti azt, hogy mi nem villantunk másfajta bulikat vagy mixeket, jó példa erre a Universal Language által vezetett soundcloud podcastunk is vagy a wndrlnd bulik. Ez olyan, mint az általunk vendégül látott Ontal duó, a fiúk lezúznak mindenkit együtt, közben Boris egyedül finom house-t és elektrót gyárt. Vagy a Sigma Zigurat, ahol Hyo az asszimetrik technó oldal míg Guillermo meg a dubos oldal. A sokoldalúság nagyon jó dolgokat tud eredményezni, a podcastban is csak jó dolgok sülnek ki belőle.

seso_maks_20150912

Habár rendszeresek a podcast-jeitek a Framed.FM-en, szeptemberben egy év szünte után jelentkeztek csak új rendezvénnyel, a Selection Sorted Deep Squad Vol.1-el a Corvintetőn , mi az oka ennek a hosszabb szünetnek,illetve mesélnél pár szót a rendezvényről hogy mire számíthatunk?

-Az ok talán abban keresendő, hogy mindegyikünknek van magánélete is, ami így vagy úgy alakul…a srácok sem és én sem csináljuk ezt főállásban, mindenki polgári munka mellett csinálja, de amíg nem voltunk aktívak is próbáltunk azért elősegíteni pár lehetőséget néhány művésznek kisebb nagyobb sikerrel.
A rendezvényről: a rádiós podcaston alapszik majd és reméljük sorozat lesz…egy olyan sorozat, ami nem jelenkezik túl sűrűn, de akkor odateszi magát, ahogy azt kell! :) A rádióban kb. fele annyi a pure/deep technó szett, mint amennyi a zajosabb érdesebb live vagy mix, ezért két hellyel egyeztettünk ezzel kapcsolatban. A deep squad sorozat a Corvintető mellett tette le a voksot és reméljük majd ők is mellettünk. Lesz egy másik sorozat is a zordabb vonal kedvelőinek, de az még titok, és később is indul. Színvonalas szettekre számíthattok, kezdetben hazai, majd külföldi vendégekkel egyaránt. Gyertek el, legyetek kíváncsiak! :)
Hogyan látod a műfaj jövőjét?
-Mi bízunk benne, hogy van, és szeretnénk ezt szépen csinálni, nem rivalizálva taposva el senkit. Sok munkánk van ebben, és a srácok megérdemlik a figyelmet. Ha csak napi szinten pár ember figyel fel erre, már boldogok vagyunk.

Kik a kedvenc előadóid?

-Keressétek itt: www.selectionsorted.hu és egyenként kattintsatok a fülecskékre, ha kíváncsi vagy a többire, mert itt majd megtalálod, reméljük szépen gyarapodik majd, hazai és külföldi nevekkel egyaránt. :)

Ha már szóba került a művészet,mennyire érdeklődtök az egyébb képzőművészeti ágak iránt?

-A grafika iránt mindenképpen és az Art Style: Techno ebben nagyon jó, egyébként de jó, hogy ezt megkérdezted, nagyon megakartam említeni két embert, az egyik Niti, aki az installációt készítette az Ontal bulinkra és csodás lámpákat készít, szóval mindenképpen érdemes figyelni rá ilyen szempontból is.
A másik Kimagu: www.artofkimagu.com ő egy festő barátunk, szóval ha esetleg festett anyagból szeretnél egyszer Art Style: Techno borítót csinálni, őt szívemből ajánlom! :)

Mik a jövőbeli tervek?
-Minél több embert megmutatni a nagyérdeműnek, minél több barátságot elősegíteni, óriási volna elérni azt, hogy ahhoz a korosztályhoz is eljusson ez, akik azt gondolják a populárisabb technón kívül nem is létezik más…tudod mire gondolok….aoki vs. trambulin…stb.

Köszönöm a beszélgetést, és sok sikert kívánok a csapatnak!
-Nagyon köszönöm a lehetőséget! Remélem hamarosan találkozunk!

http://selectionsorted.hu/

https://www.facebook.com/selectionsorted

http://www.youtube.com/user/selectionsorted

Tags