Interjú | Grega

02

11002677_778482035576235_7136676880753449122_o

Számomra Magyarországon az 1990-es évek vége felé a nagy betüs TECHNO, egyenlő volt DJ Gregával, vele fogok most beszélgetni.

Azok közé a szerencsések közé tartozom, akik ott voltak azon a bizonyos Sonic nyitó bulin,(bár teljesen véletlenül kerültem oda, ugyanis a PECSA-ba mentünk valami Tilos party-ra azt hiszem, de nem engedték be a csapatot) és fantasztikusan éreztem magam!!! Ott találkoztam előszór egy egész másfajta elektronikus zenével, és azonnal magával ragadt az ott látott-hallott történés.

Viszont a te zenei megmozdulásaid már sokkal korábban kezdődtek, mesélj nekünk a korai aktívkodásaidról, mi ösztönzött hogy zene közelben élj és dolgozz, valamint mi mutatott irányt a Techno felé?

– A zene és köztem lévő kapcsolat már általános iskolában 6.-os koromban kezdődött. Akkor írattak be a szüleim ének-zene szakkörre, ahol megtanultam a zenei alapokat. kipróbálhattam mindenféle hangszert és megtanultam kottát olvasni és a zenei stílusok alapjait… Majd 7.-ben A ének-zene szakkör mellett rádiós-magnós szakkörre is elkezdtem járni. Itt a rádiózás mellett a DJ-skedés alapjait is megtanulhattam (az akkori technikákon: Orsós magnó, lemezjátszó, kazettás magnó, erősítők, mikrofonok), valamint az iskolai tini diszkót is megengedték, hogy én szervezzem 8.-os koromban… Akkor még az akkori slágerek mellett a 80-as évek zenéit játszottuk a barátaimmal. De engem már akkor is inkább az elektronikus alapú Disco zenék, valamint az akkori instrumentális elektronikus zenék érdekeltek (Kraftwerk, Jean-Michael Jare, Harold Faltemayer, Yello, Colonell Abrahams stb.) és kezdtem el gyűjteni bakeliten is, nem csak kazettán… Szerencsémre Édesapámnak is volt már akkor elég komoly lemezjátszója és sok lemeze is, így lehetőségem volt megtanulni lemezjátszót használni már elég korán. Majd kaptam egy monó hordozható Tesla lemezjátszót amin scratcelni is elkezdtem tanulni. 1990-tõl elkezdődött az elektronikus zene virágzása Európában is. Akkoriban főleg német,holland és olasz vonalú zenékhez jutottam hozzá, de az elektronikus zenék mellett a Rap, Hip-hop zenéket is vettem lemezen, mivel elkezdtem különböző kisebb belvárosi klubban zenélni, ahol mindenféle zenéket játszottam mint Diszkós. Úgy 92-ben a Rave, Hardcore zenék is felkeltették az érdeklődésemet az olasz House vonal mellett és eközben Nitzer Ebb, Front 242 stb. stílusú zenéket is hallgattam… Elég sok zenei irányzat volt amit szerettem. Akkor még nem volt kialakult ízlésem… 1993-tól az itthoni elektronikus bulikba is eljártam, így kerültem barátságba Dj Budai, Levi, Kühl, jutasi, M-Sky és sok akkor már aktív DJ-vel… 1994-töl már, csak elektronikus zenét játszok… És onnantól kezdve szinte minden komolyabb rendezvényre meghívtak…

Éveken keresztül minden szombaton találkoztunk a Pacsirtamező utcai underground Club-ban,amit magunk között csak a “PINCE” ként emlegettük akkoriban, bár én jobban kedveltem a Technikum kifejezést. Hogyan készültél fel akkoriban, és most egy-egy “szereplés”-re? Ez azért lehet fura kérdés, mert a Technikum kb a tiéd is volt, egy mostani bulira pedig meghívnak…Tehát ha “otthon” játszol, és ha vendégségben, akkor mi szerint pakolsz be a lemezes táskába?

– Na igen, ez egy sarkalatos pontja minden fellépésemnek… Általában 2 órát pakolászok a lemezeim közt, mire összerakom fejbe, mit is akarok majd a buliba játszani… Közben próbálom felidézni, kikkel játszok és nagyjából,és ők mit fognak játszani… Ez sose könnyű… De szerencsémre amiket én játszok azt kevesen, így könnyebb egy picit a helyzetem… Többnyire max 2 órát játszok amikor meghívnak, de régebben volt, hogy 12 órát is játszottam… Bevallom, jobban szeretek többet játszani, mert akkor fel tudom építeni a szettet meg akár az egész estet…

Kérlek mesélj nekünk az általad megélt legnagyobb sikereidről, amikre a leginkább büszke vagy!

– Sok fellépésem volt ami nagyon emlékezetes, de megpróbálok párat kiemelni: pl.: a Hiroshima Mayday 2 napos fesztivál a Pecsába 1995-ben (ha jól emlékszem a dátumra) ahol 4 órát játszottam, 1996 Hype Energy Drink party, The Advent és Billy Nasty-vel ( Itt már komoly kemény Techno ment!) akik mai napig is kedvenceim és nekik köszönhetem, hogy a Trance-House zene helyett a Techno felé mozdultam tovább… 1997-club speed (Kühl, Levi, Clark, Slam Jr.,) 1997. Andy Slate-val megismerkedtem, majd barátok lettünk. õ vett rá, hogy 3 lemezjátszóról zenéljek! 1997- Starlight Party sorozat- Pecsa, 1998. Supersonic Technicumban rezidens lettem, 1999. Hyperspace , 1999. Pepsi sziget-Tilos rádió sátor, 2000-2001 Loveparade Berlin, 2001. Novi Sad-Club Aquarius, 2002. Mexico city – Hocus Pocus Destival, 2002.- Bulgarian tour with Balthazar (Sofia), stb.. De a fellépéseim mellett a megjelent zenéim sikereire is büszke vagyok amik 1996-óta különböző válogatás CD-ken jelentek meg (Freee magazin stb…), majd 2002-ben megjelent Techno Mission Mix CD-m, amiről 3 saját szerzeményem külön bakeliten is megjelent! Majd a Budapest parádé CD-ken jelentek meg zenéink (Grega & Istian), 1996-ban első remix Alex Session & Somi-Soul photography remix bakeliten is megjelent…

Mindenkinek vannak példaképei, mesélj nekünk a nagyra tartott Mesterekről, kik azok a szakmán belül akikre azt mondod, nna öööö igeeen!!!!

– Igazából nem voltak konkrét példaképeim, de természetesen van sok Dj/Producer akiknek a munkásságát tisztelem… Ezek, nagy hatással voltak rám… Próbáltam mindig is az egyediségre törekedni, talán ezért sincs konkrét akire azt mondanám, hogy példaképem… Anno leginkább Chris liebing, Adam Beyer, Henrik B.,Glenn Wilson, Marco Carola, Marco Bailey, Dave Clark, The Advent, Billy Nasty, James Ruskin, Jeff Mills stb… Ők azok akik számomra jelentős hatással voltak.

A Techno Mission formáció is egy olyan leckét adott fel,a népnek, (ha fogalmazhatok így) ami akkoriban sehol semmilyen formában, még csak megközelítőleg sem létezett Magyarországon.Grega, Monotone, Scarface, Sajgal!!! Hogy találtatok egymásra, és mi adott okot a rengeteg kurva jó buli után egy szétválásra?

– Anno amikor rezidens lettem SuperSonic Technicumban, úgy éreztem, megérett az idő, hogy egy olyan vonalat képviseljek ami a megszokottól kicsit eltérőbb, ami az én hangzásomra épülhet. Ezzel szerencsémre Bernáthy Sándor aki a klub tulajdonosa volt szimpatizált és szabad kezet adott hogy én válogathassam ki kik játszhatnak a Techno klub esteken. Sok demó kazettát kaptam hétről hétre, majd a legjobbak játszhattak rendszeresen a Techno Mission sorozatomon. Ezzel már országos turnét is szerveztem anno 1999-2004 között. Sajnos ahogy 2005-ben a SuperSonic Technicum arculat váltáson ment át és közben a Kashmir Klub is megnyílt, így már a közönség is szétszakadt, úgy éreztem, elérte a misszióm a célját és egy új Technos generációt sikerült elindítanom az útjára.

Azon kívül, hogy bulikon láthatunk-hallhatunk, egy ideje produceri munkákba is kezdtél nem kis sikerrel. Jelent meg lemez közösen Scarface Petivel, http://www.audioexit.com/audio/ae052alpha-rhytmika-retina-ep/ illetve válogatás lemezeken is találkozhatunk a munkáiddal. Audioexit records, Infinite Records, stb…

– 2006 után a CD-k mellett megjelentek az internetes kiadók, majd lassan kiszorították a CD-ket is a digitális lemezkiadók elterjedése, így egyre kevesebb zeném jelent meg CD-n. Mivel a G-tone Live is feloszlott (Grega, Mono-Tone , Istian), így egyedül folytattam a zene írást. Közben Scarface barátommal is összekötögettük a Korg vasainkat, ami igen komoly kis Live act lett, így kitaláltam egy nevet a formációnknak, így lett az Alpha Rhytmika 2010-tõl. 2013-tól menyasszonyommal is írunk közösen zenéket amik Grega & Assilem néven jelennek meg. Meg persze saját szerzeményeim és remixeim is megjelennek…

A kezdetektöl idáig, kb közel 20 pult mögött töltött év után, hogyan látod a hazai party helyzetet, mennyiben változott maga a zene, és az ízlés? Tehát mik azok, amiket szerinted várnak az emberek egy bulin, és mik azok amiket simán bármikor feltehetsz?

-Rengeteget változott mind a zene, mind a közönség ízlése. 1989-óta fejlődött minden, szerencsére. A mostani generációnak már nem idegen a Techno zene. Amikor én elkezdtem, sokan azt mondták, hogy ezzel a tuc-tuc stílussal nem fogom sokra vinni. De én nem is akartam soha sztár lenni. Csak megmutatni, én hogy gondolom, nekem mi tetszik…

Hogy érzed, meddig lehet ezt csinálni, van valami határ, hogy x év után pihi? Vagy tolod amíg bírod?

-Szerintem nincs korhatár. Addig tolom,amíg érzem, hogy tetszik a közönségnek amit csinálok.

Beszélgessünk a terveidről, milyen munkák vannak folyamatban, lemezek szólóban-közösen ilyesmik… hol láthatunk-hallhatunk legközelebb?

– Hamarosan egy új formációban a Compact Noise-ban (Grega & Noisesculptor Robotron) fogunk igen komoly Dark és aszimmetrikus Techno zenéket kreálni. Grega & Assilem -Kick me back Album is elkészült valamint Alpha Rhytmika – Album is, ezek hamarosan megjelennek… Fellépésemen legközelebb pedig a Techno Gladiators- Hard Techno bulin leszek hallható élőben az R33-ban Nov. 14-én. Ott találkozunk… Sziasztok!

Köszönöm szépen a beszélgetést, és sok sikert a félkész dolgokhoz, illetve minden bulihoz!!!

https://www.facebook.com/djgrega0?fref=ts

http://www.discogs.com/artist/209398-DJ-Grega

 

Szerző : ROBotron

https://www.facebook.com/robert.r.sipos.1

Tags